Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Πως να σώσετε την μνήμη σας τρώγοντας..




Μπορεί τα διάφορα παιχνίδι μνήμης να εξασκούν τον εγκέφαλο από την άνοια αλλά η πάθηση αυτή φαίνεται πως βρήκε τον... μάστορα της στην διατροφή.
Μιας διατροφής που καλό θα είναι να ξεκινήσει από νωρίς και όχι όταν μπούμε στην τρίτη ηλικία.
Διαβάστε τι πρέπει να καταναλώνουμε για να μην εκδηλώσουμε την νόσο

Τον πρώτο στον κόσμο «τσελεμεντέ» που περιέχει τις κατάλληλες συνταγές, για την καταπολέμηση της άνοιας δημιούργησαν δύο ειδικοί της μαγειρικής από τον Καναδά.

Οι 300 σελίδων οδηγός μαγειρικής, με την ονομασία "Mindfull", βρίσκεται προς το παρόν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) και αποτελεί δημιούργημα της κορυφαίας καθηγήτριας διατροφολογίας Κάρολ Γκρίνγουντ του γηριατρικού ερευνητικού κέντρου Baycrest του πανεπιστημίου του Τορόντο, της Ντάφνα Ραμπίνοβιτς και της Τζοάνα Γκράιφ
Ο οδηγός παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς και πολλές συνταγές ειδικά σχεδιασμένες για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των νευρώνων και των συνάψεων.

Αναλυτικά, εξηγείται η ωφέλεια για τον εγκέφαλο που παρέχουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Ε και Β12, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, μονο-ακόρεστα λίπη κ.α., καθώς επίσης πολλά βότανα και καρυκεύματα που όχι μόνο προσδίδουν γεύση στο φαγητό, αλλά επίσης δρουν προστατευτικά.

Συνταγές για την μνήμη

Κορυφαίοι καναδοί σεφ συνεισφέρουν με δικές τους συνταγές στο βιβλίο, που περιέχει και ιδέες από «έθνικ» (παραδοσιακές και τοπικές) κουζίνες. Ο οδηγός περιλαμβάνει συνταγές για κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε περίσταση: πρωινό, γεύμα, δείπνο, ορεκτικά, σνακ, γλυκά, φυτοφαγική διατροφή κ.α.

Σύμφωνα με την εταιρεία Αλτσχάιμερ του Καναδά περίπου το 60% των περιστατικών της ανίατης νευροεκφυλιστικής νόσου αποδίδονται στο στιλ ζωής των ασθενών.
Η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η ανεπαρκής νοητική ενεργοποίηση του εγκεφάλου αποτελούν ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου σε σχέση με τους γενετικούς.
«Γνωρίζουμε ότι η διατροφή συνιστά σημαντικό παράγοντα που καθορίζει πόσο καλά θα γεράσει ο εγκέφαλός μας», δήλωσε η δρ. Γκρίνγουντ.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο διατίθεται (αντί 9,99 δολαρίων) από διάφορα διαδικτυακά καταστήματα (Amazon, iTunes, Kobo κ.α.) και τα έσοδα του θα δοθούν για την ενίσχυση του ερευνητικού έργου του Κέντρου Baycrest στον τομέα της γηριατρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου