Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Τα οφέλη της νηστείας...



Η νηστεία, η περιοδική δηλαδή αποχή από ορισμένες τροφές που επιβάλλει η θρησκεία σε συγκεκριμένες ημέρες, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θρησκευτικής μας παράδοσης. Η περιοδική αυτή αποχή, αφορά κυρίως τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης. Υπάρχουν όμως και πολλές ημέρες όπου οι κανόνες της θρησκείας δεν επιτρέπουν ούτε την κατανάλωση λαδιού. Η νηστεία αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για περιοδική αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να συνδυάζεται με όλες τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η αποχή αυτή, στην υγεία μας. Εάν δεν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που νηστεύουν, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να ωφεληθείτε και εσείς.

Πότε νηστεύουμε
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει σχεδόν 200 ημέρες νηστείας από τις 365 του έτους. Οι διατεταγμένες νηστείες που ορίζει η εκκλησία είναι η Μεγάλη Τεσσερακοστή, η Μεγάλη Εβδομάδα, η νηστεία των Χριστουγέννων, η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και κάθε Τετάρτη και Παρασκευή.

Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες ημέρες όπως η 5η Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων, η 29η Αυγούστου, Αποτομή της κεφαλής του Προδρόμου, και η 14η Σεπτεμβρίου, της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Ποιά είναι τα οφέλη της νηστείας
Εφαρμόζοντας τις Ορθόδοξες Χριστιανικές παραδόσεις και στο τραπέζι μας, τα οφέλη είναι πολλά. Η, έστω και ολιγοήμερη, αποχή από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ισορροπημένη διατροφή στην οποία λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η νηστεία αποτελεί μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Η έλλειψη των τροφίμων ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι και το πιο επιβαρυντικό.

Η νηστεία μπορεί να 'ρίξει' κατά πολλές μονάδες τις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε αυτούς που οι τιμές τους, υπερβαίνουν τις φυσιολογικές. Η μείωση της χοληστερίνης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 40-50mg, εάν ακολουθηθεί σωστά η νηστεία για όλη την περίοδο της σαρακοστής.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να ενταχθεί στα οφέλη της νηστείας. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, που αποτελούν τρόφιμα που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα κατά την περίοδο νηστείας, είναι τρόφιμα πλούσια σε κάλιο.

Η νηστεία μπορεί να βοηθήσει επίσης και στη μείωση και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Η εγκράτεια, η οποία αποτελεί και βασική έννοια της νηστείας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη διατροφικού λίπους, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην απώλεια μερικών περιττών κιλών.

Δεν αλλάζουν οι αρχές
Οι βασικές αρχές της σωστής διατροφής είναι λογικό να μην αλλάζουν κατά την περίοδο της νηστείας. Ετσι λοιπόν θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας την Ισορροπία, την Ποικιλία και το Μέτρο.

Η ισορροπία αφορά τη λήψη θρεπτικών συστατικών. Μην παραλείπετε να καταναλώνετε τις τροφές που σας παρέχουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες, όπως όσπρια και θαλασσινά.

Θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία στο διαιτολόγιο. Η έλλειψη των ζωικών τροφών δε δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα, μια και η γεωγραφική θέση της χώρας μας, αλλά και η γαστρονομική μας παράδοση προσφέρουν απεριόριστες επιλογές σε τρόφιμα και φαγητά.

Το μέτρο, δε μπορεί να λείπει από τη νηστεία. Υπάρχουν νηστίσιμα τρόφιμα τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπίδια και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή όπως για παράδειγμα, η ταραμοσαλάτα, οι πίττες, οι ξηροί καρποί αλλά και ο χαλβάς. Επίσης βάλτε μέτρο και στην κατανάλωση θαλασσινών ώστε η ημερήσια πρόσληψη χoληστερίνης να μην ξεπερνά το 300mg.

Ακολουθώντας τις αρχές της σωστής διατροφής αλλά και της εκκλησίας μας κατά την περίοδο της νηστείας, μπορείτε να ωφεληθείτε τελικά σωματικά αλλά και ψυχικά.

Πηγή: care.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου