Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Απολαυστικό… Κέικ χωρίς γλουτένη με αχλάδια και αμύγδαλα.



Κέικ χωρίς γλουτένη με αχλάδια και αμύγδαλα. Ένα εύκολο και απολαυστικό κέικ χωρίς γλουτένη. Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου αλεύρι. Δεν έχουμε το αφράτο αποτέλεσμα και τον όγκο που θα είχαμε με ένα κέικ με αλεύρι αλλά η γεύση είναι μοναδική. Το αχλάδι ταιριάζει μοναδικά με τα αμύγδαλα ξεφεύγοντας από τις κλασσικές γεύσεις. Η λεπτομέρεια που μου αρέσει είναι η σάλτσα μελιού που ρίχνουμε από πάνω λίγο πριν το ψήσουμε.

Υλικά:
4 αχλάδια, 3 για την ζύμη και 1 για επικάλυψη
1 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη + 3 κουταλάκια του γλυκού επιπλέον
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
3 1/4 φλιτζάνια αμύγδαλα, σε ψίχουλα
8 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι συν 1/4 κουταλάκι του γλυκού επιπλέον καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε μία σχάρα στο κέντρο του φούρνου. Βουτυρώνουμε ένα 25 εκατοστών ταψί με αποσπώμενο πάτο. Κόβουμε έναν κύκλο λαδόκολλας και την τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού.

Ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια από τα 3 αχλάδια. Στην συνέχεια τα χοντροκόβουμε. Τοποθετούμε τα τεμαχισμένα αχλάδια σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε χυμό λεμονιού και 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Μαγειρεύουμε τα αχλάδια σε μέτρια φωτιά μέσα στο τηγάνι με το καπάκι για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, πολτοποιούμε τα αχλάδια με ένα πιρούνι ώστε να γίνουν ένας παχύρευστος πουρές.

Τοποθετούμε τα ψίχουλα αμυγδάλων και 1 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε το μείγμα 5-6 φορές. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, μαζί με 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια και πουρέ αχλαδιού. Χτυπάμε μέχρι όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά. Εναλλακτικά, αν δεν έχετε μπλέντερ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό μίξερ. Χύνουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί.
Στη συνέχεια, ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια από το τέταρτο αχλάδι. Το κόβουμε σε μισού εκατοστού φέτες. Σε ένα μέτριο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και το μέλι ανακατεύοντας το μείγμα μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το 1/4 κουταλάκι του γλυκού βανίλια. Προσθέτουμε τις φέτες αχλαδιού και ανακατεύουμε απαλά για να καλυφθούν από το μείγμα.

Πασπαλίζουμε τα αμύγδαλα πάνω από την κορυφή του κέικ και προσθέτουμε τις φέτες αχλαδιού σε ένα σχήμα ανεμόμυλου. Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα με ένα κουτάλι πάνω από το κέικ. Ψήνουμε για 55-65 λεπτά μέχρι το κέικ αρχίσει να γίνεται καφέ και μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή όταν το τρυπάμε στο κέντρο με αυτήν. Αν το κέικ αρχίσει να ροδίζει πάρα πολύ γρήγορα βάζουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο πάνω στην κορυφή του για τα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 30 λεπτά μέσα στο ταψί, στη συνέχεια, μπορούμε να αφαιρέσουμε τις πλευρές του ταψιού. Μεταφέρουμε το κέικ σε μια πιατέλα.

Πηγή: mamasgottabake.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου