Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Τα οφέλη της νηστείας για το σώμα σου...



Μπορεί η περίοδος της νηστείας να είναι ευεργετική όχι μόνο για την ψυχή αλλά και για το σώμα σου;

Αρκετοί από εμάς ίσως γνωρίζουμε την περίοδο νηστείας μόνο από τη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ άλλοι την ξέρουν μόνο σαν μία δίαιτα μία ημέρα πριν κάνεις εξετάσεις αίματος.

Ουσιαστικά, η νηστεία ορίζεται σαν την εθελοντική αποχή από το φαγητό. Ενώ η ιδέα και μόνο της απώλειας ενός γεύματος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άσχημα και μόνο στη σκέψη, πρέπει να έχεις ακόμα στο νου σου ότι η νηστεία αποτελεί πολύτιμο ευεργέτημα για το σώμα σου.

Δίνει την ευκαιρία ενός διαλείμματος στο σώμα

Συνηθίζουμε να πηγαίνουμε διακοπές, να ξεκουράζουμε το σώμα μας το Σαββατοκύριακο που δεν δουλεύουμε, να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω και γενικά κάνουμε ένα διάλειμμα από όλες τις υποχρεώσεις και την καθημερινότητα, για να χαλαρώσουμε από το άγχος και να αναζωογονηθούμε. Αυτό που δεν κάνουμε όμως είναι ένα διάλειμμα από το φαγητό για μεγαλύτερες περιόδους χρόνου.

Το πεπτικό μας σύστημα είναι μονίμως πολυάσχολο και εργάζεται σκληρά, γεγονός που απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Μάλιστα, μπορεί να εξαντλήσει ακόμα και την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την επούλωση, την επισκευή και τη γενική συντήρηση του σώματος. Επομένως, καταλαβαίνεις ότι πρέπει να του δίνεις και ένα εισιτήριο για διακοπές μία στο τόσο.

Αποτελεί μία αρχαία παράδοση

Η νηστεία αποτελεί μία αρχαία τακτική που χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια για την θεραπεία των ασθενειών παντός τύπου, την αναζωογόνηση, την καθαρότητα του νου για τη λήψη αποφάσεων, τον καθαρισμό και την σωματική ενίσχυση. Έχεις ποτέ παρατηρήσει ότι όταν αρρωσταίνεις χάνεις την όρεξή σου; Η ενέργεια πηγαίνει στην επούλωση του σώματος αντί για την πέψη της τροφής.

Η νηστεία επιτρέπει, επίσης, στο σύστημα ενζύμων του οργανισμού σου να επικεντρωθεί στην αποτοξίνωση και την κατάρριψη των τοξινών στο σώμα γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς τη βαριά δουλειά της πέψης. Αλλά, κατά τη διάρκεια μίας νηστείας, οι τοξίνες κυκλοφορούν στο σώμα, ώστε τα όργανά μας να τις αφοπλίσουν.

Για αυτό το λόγο, δεν είναι πάντα σοφό να κάνεις αποτοξίνωση γρήγορα, γιατί έτσι μια πλημμύρα τοξινών απελευθερώνεται ταυτόχρονα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσφορία στο σώμα, που μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.


Πηγή: www.shape.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου