Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Τα γεμιστά του καλοκαιριού αλλιώς!



Αντί για το παραδοσιακό ρύζι και τον κιμά που βάζετε μέσα στα γεμιστά δοκιμάστε να βάλετε πλιγούρι και αρωματικά χόρτα! Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Θα χρειαστείτε

15 ντομάτες ή πιπεριές και ντομάτες
4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
½ φλ. λουΐζα φρέσκια ψιλοκομμένη
1 φλ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
½ φλ. μαύρες σταφίδες
3 ½-4 φλιτζ. πλιγούρι
¾ φλ. κουκουνάρι
1 ½ φλ. ελαιόλαδο
ξύσμα ενός λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Πλένετε τα λαχανικά, κόβετε οριζοντίως ένα καπελάκι από τις ντομάτες και τις αδειάζετε προσεκτικά με ένα κοφτερό κουταλάκι.

Κρατάτε σε μπολ τη σάρκα τους, τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη και τις βάζετε ανάποδα στο ταψί που θα τις ψήσετε. Κόβετε οριζοντίως ένα καπελάκι από τις πιπεριές και τις αδειάζετε προσεκτικά από τους σπόρους και τις μεμβράνες. Τις αφήνετε στην άκρη.

Περνάτε από το μούλτι τη σάρκα που έχετε κρατήσει από τις ντομάτες. Ζεσταίνετε το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το πλιγούρι, ανακατεύετε να αλειφθεί καλά με το ελαιόλαδο, ρίχνετε 1 φλιτζάνι νερό και αλατοπίπερο και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε μαϊντανό, άνηθο, λουΐζα, ρίγανη, δυόσμο, τα κουκουνάρια, τη σταφίδα και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε και αφήνετε τη γέμιση να μείνει για 10 λεπτά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Γυρίζετε τις ντομάτες όρθιες, βάζετε στο ταψί και τις πιπεριές και γεμίζετε τα λαχανικά κατά τα 2/3 ώστε να έχει περιθώριο το πλιγούρι να φουσκώσει και τοποθετείτε τα καπάκια τους.

Στερεώνετε τα λαχανικά βάζοντας ενδιάμεσα τις πατάτες καθέτως. Ρίχνετε σε μπολ την ντομάτα που έχετε περάσει από τη μουλινέτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ½ φλ. νερό και 1 κ.γ αλάτι. Ανακατεύετε και ρίχνετε το μείγμα στο ταψί. Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε γύρω στα 40 λεπτά, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε άλλα 10 λεπτά. Αφήνετε να μείνουν 15-30 λεπτά και σερβίρετε.

Πηγή: omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου